http://www.counsel4you.it/admin/sf-8-6.html
http://www.clinica-salus.it/lcssv28.html
http://www.cigdembiskuvi.com.tr/images/5.html
http://www.waterview89.com/upload/images/22.html
http://www.aytastekstil.com/img/16.html
http://www.erisler.com/images/55.html
http://www.kavacikelektrikci.com/img/35.html
http://www.illawongpharmacy.com.au/images/index48.html
http://www.erboristeriacucino.it/lcssv26.html
http://adminguide.info/images/menu/2.3.html
http://www.comego.com.br/upload/index22.html
http://informaia.pt/images/24.html
http://www.aydogmusahmet.com/images/35.html
http://laboratorionazareth.it/immagini/data/N7-1.html
http://www.aytaskumas.com/img/34.html
http://www.mcabusiness.com.au/UserFiles/index52.html
http://www.kavaciktesisat.com/img/47.html
http://www.waterview89.com/upload/images/17.html
http://www.cigdembiskuvi.com.tr/images/10.html
http://casadavillademello.com/11.html
prevozi, transferji Apartmaji Krk Draš Center Svet školjk

JUŽNA ČEŠKA


... od nekdaj zaščiteni in zapisani  pri Unescu.

Z mini busom Citroen jumper smo zgodaj zjutraj začeli potovanje in ga z vmesnimi postanki nadaljevali v prej omenjenih krajih. Najprej smo se ustavili v Telču, katerega lahko označimo za enkraten ohranjen zgodovinski kompleks, ki je nastal z združitvijo gradu in samega mesta. Bil je obkrožen z ribniki, ki so bili med seboj povezani z umetno zgrajenim kanalom. Mesto je bilo zavarovano z visokim enojnim zidom oz. jezom, na nevarnih mestih pa celo z dvojnim obrambnim zidom. Na teh zidovih so bili hodniki in pa strelne line. Sami ribniki so segali do vznožja mestnega obzidja in poseben, pameten varovalni sistem je lahko mesto v primeru nevarnosti pred sovražnikom spremenil v vodno utrdbo – voda je bila okoli mesta. Vhod v mesto, skozi katerega je peljala Humpolška trgovska pot, je bila varovana z dvema mestnima vratoma.
Prvi impulz k spremembi gotskega mesta v renesančno je bil požar, ki je leta 1530, ki je uničil del mestnega trga. Verjetno je ta požar doprinesel delček k spremembi; največjega pa prav gotovo, ko je vodenje mesta Telča prevzel Zacharias iz Neuhausa (Jindrichuv Hradec). Ta mladi, humanistično izobraženi plemič, je bil, kot se je kasneje izkazalo, izjemen upravnik in izbral si je Telč sedež vodenja. Provincialno mesto in v njem stoječe hiše so v primerjavi z Neuhausom  naredile revni vtis in niso ustrezale predstavi mladega plemiča. Zaradi tega je sprejel odločitev, da bo mesto temeljito obnovil. V času obnove naj bi se gotski, srednjeveški grad spremenil v komfortni dvorec, ki bi ustrezal tedanjemu času; sam mestni trg pa naj bi služil kot reprezentančni dostop do dvorca.

Oblast nad Telčom  je bila do leta 1604 v domeni gospodov iz Neuhausa, ki so takrat izumrli po moški liniji. Za njimi je prišel v last  družine Slawata, kasneje družini Liechtenstein-Kastelkorn in šele proti koncu 18.st. je vladavino prevzela družina Liechtenstein-Podstatsky, ki je vse do leta 1945 tudi stanovala v dvorcu. Od takrat dalje je dvorec v državni vlasti.

Telč nikoli pozneje ni doživel umetniškega razcveta kot v renesansi. Mesto se ima za ohranitev zgodovinskih del zahvaliti srečnim naključjem in v glavnem prebivalcem mesta. V času industrializacije je mesto životarilo, a je imelo zelo razgibano kulturno življenje. Prav tako prebivalci niso dopustili bistvenih gradbenih posegov v starem mestnem jedru. Prav posebno vrednost enkratnega kompleksa, ki tvori povezavo med mestom in dvorcem, temelji na celoti in dejstvu, da je ostal tako ohranjen. Iz tega vzroka spada Telč k najpomembnejšim zgodovinskim mestom v Srednji Evropi in od leta 1992 je mesto zapisano kot kulturni spomenik pri Unescu.

V mestu si lahko ogledamo dvorec Telč, v katerem je najpomembnejši prostor Zlata sala, ki obsega celoten trakt pozneje zgrajenega severnega krila. Drugi pomembni prostori so še Modra sala, zakladnica, viteška sala (tudi marmornata sala) z orožjem in viteško opremo, afriška sala s številnimi trofejami različnih živali, biblioteka, gospodova soba, rdeči salon in muzej. Muzej ima zbirke, ki obiskovalce seznani z zgodovino Telča in okolice.

Na mestnem trgu številne lepe in obnovljene hiše, katerih velbane kleti še danes nakazujejo prvotno širino hiš, so bile zgrajene iz lomljenca. Pod njimi so bila še razna skladišča in tudi hodniki, ki so segali vse do nivoja mestnega trga in so v nevarnih časih služili kot zatočišča. Nekdanje gotske hiše so bile več ali manj uničene v požarih (lesene hiše). Največji tak požar je bil leta 1386, ko je popolnoma zgorelo 27 meščanskih hiš. V letu 1530 je popolnoma zgorela ena stran trga vključno z rotovžem.

Čudovito se je povzpeti na zvonik Jakobove cerkev in opazovati druge mestne znamenitosti, kot  jezuitsko cerkev, pa cerkev sv. Jakoba, Marijin kip in zanimiv kamniti vodnjak.

Nadaljujem, ko bom imel več časa .....