http://www.counsel4you.it/admin/sf-8-6.html
http://www.clinica-salus.it/lcssv28.html
http://www.cigdembiskuvi.com.tr/images/5.html
http://www.waterview89.com/upload/images/22.html
http://www.aytastekstil.com/img/16.html
http://www.erisler.com/images/55.html
http://www.kavacikelektrikci.com/img/35.html
http://www.illawongpharmacy.com.au/images/index48.html
http://www.erboristeriacucino.it/lcssv26.html
http://adminguide.info/images/menu/2.3.html
http://www.comego.com.br/upload/index22.html
http://informaia.pt/images/24.html
http://www.aydogmusahmet.com/images/35.html
http://laboratorionazareth.it/immagini/data/N7-1.html
http://www.aytaskumas.com/img/34.html
http://www.mcabusiness.com.au/UserFiles/index52.html
http://www.kavaciktesisat.com/img/47.html
http://www.waterview89.com/upload/images/17.html
http://www.cigdembiskuvi.com.tr/images/10.html
http://casadavillademello.com/11.html
prevozi, transferji Apartmaji Krk Draš Center Svet školjk

TAJSKA 2009


Kam pa letos? Odločitev je bila enostavna in hitra – gremo v deželo tigrov, templjev, plavajočih tržnic, tuk-tukov, …. in seksa – Tajsko.

Z letališča Dunaj smo poleteli in po desetih urah pristali v glavnem mestu Tajske. Namestili smo se v hotelu v centru mesta na Sukhumvit Road. Pridni in radovedni smo pričeli z raziskovanjem Bangkoka ali kot mu po tajsko pravijo Krung Thep Maha Nakhon. Uradno je to devet milijonsko mesto, neuradno pa še enkrat toliko.

S sky trainom (Bangkoško zračno železnico) smo se zapeljali do pristanišča, dalje z ladjo po Chaophraya river, na koncu pa še z množičnim prevoznim sredstvom tuk-tukom. Ti so najhitrejši in najcenejši – za cel popoldne vožnje zaračunajo slabega pol evra. Na tej turi smo spoznali glavne znamenitosti kot Wat arun, tempelj ležečega Bude, belo-marmorni tempelj, popotniško ulico Khao San Road, živahno ulico Pat Pong, Kraljevo palačo, parlament, … Zvečer pa smo jo mahnili na potep po številnih barih na območju Sukhumvit Road.

Celodnevni izlet smo namenili severnemu delu države. Odpeljali smo se v smeri Kanchanaburija. Najprej smo se z hitrimi čolni zapeljali po kanalih in uživali pri nakupih na plavajoči tržnici. Barantanje, barantanje in še enkrat barantanje. Bili smo uspešni in tako so številni spominki romali v naše torbe. Naslednja postojanka je bil Tiger Tempelj. Ustanovo vodijo budistični menihi, turisti pa se lahko dobre tri ure v »tigrovem kanjonu« z njimi slikajo, se jih dotikajo in tudi vodijo na povodcih. Ne bi se spuščal v polemiko, kaj delajo menihi z tigri ostalih 21 ur – obstajajo namreč različne govorice o mučenju tigrov, pretepanju s palicami, slabi prehrani in drogiranju. Mi smo prispeli res čisto na kraju predstave in tigri so večinoma ležali na tleh. Sem pa imel možnost odpeljati največjega tigra iz kanjona nazaj v kletko.
Dan smo zaključili z ogledom mostu na reki Kwai. Sam most je del t.i. »železnice smrti«, ki je dolga 415 km in povezuje Tajsko in Myanmar (nekdanjo Burmo). Dokončali so ga na božični večer leta 1943. Zgradili so ga vojni ujetniki in številni prisilni delavci iz Indije, Kitajske, Indonezije, Malezije, Myanmara in Tajske. Številni graditelji so umrli med gradnjo zaradi številnih tropskih bolezni, lakote in izčrpanosti. Zanimiv je tudi muzej JEATH tik ob mostu. Prvo zgrajeni leseni most je bil s strani zaveznikov porušen leta 1943, kasneje zgrajeni železni pa kljub zavezniškemu letalskemu bombardiranju v letu 1945, stoji še danes.

Iz Bangkoka smo se odpravili v mesto ob Siamskem golfu - Pattayo. Vzrok je bil preprost – Pattaya je mesto zabave, tam živi, dela in uživa tudi naš rojak Marjan Urleb. Namestili smo se v njegovem hotelu, ki se ponaša z imenom njegove vnukinje Lane. Enostavno in praktično opremljene sobe z klimo, nekatere tudi z balkonom, pogledom na ulico ali dvorišče. Lokacija odlična – tik ob ulici Soi Buakhao; do morja pa pet minut. No, sam sem morje videl le v času sprehoda po obali, kopanje pa me ni zanimalo. Pač pa kultura, hrana in pijača. Te pa je bilo v naslednjih dneh kar dovolj.

Mario (tako kličejo Marjana) in Aj (njegova poslovna in osebna prijateljica) ter Roman so nam pričarali nekaj čudovitih dopustniških dni. Medtem ko sta nas moška popeljala naokoli, je prijazna in simpatična Aj pripravljala različne jedi. Seveda tajske. Izjema je bil predzadnji večer, ko nas je Marjan presenetil s pravim odojkom, katerega so pekli tri ure pred našimi očmi in to na prav poseben in zanimiv način.

Seveda pa moram omeniti številne bare v katerih delajo lepa dekleta in ladyboy-i neprekinjeno dan in noč. Ko se sprehajate mimo njih, vas vabijo z besedami »massage«; kot so mi povedali pa večina od njih nima pojma o tajski masaži.

Smo pa smo pravo tajsko masažo preizkusili prav vsi štirje. Dan ali dva smo čutili bolečine, kasneje pa nam je bila masaža že pravi užitek. Pa tudi maserka je bila prava – Dow ji je ime in je prijateljica našega rojaka Lojza iz Ribnice.

Z avtom so nas odpeljali iz Pattaye na mednarodno letališče v Bangkok, od tam pa smo poleteli proti Evropi. Na Dunaju smo pristali po dobrih enajstih urah leta, v Maribor pa prispeli v nizkem »letu« v slabih dveh urah.

Vseh fotk je 877, spodnje so edine preživele cenzuro. Za moje sopotnike ne vem, sam pa se prav gotovo še vrnem. Saj vendar moram delati družbo našemu Mariu.