http://www.counsel4you.it/admin/sf-8-6.html
http://www.clinica-salus.it/lcssv28.html
http://www.cigdembiskuvi.com.tr/images/5.html
http://www.waterview89.com/upload/images/22.html
http://www.aytastekstil.com/img/16.html
http://www.erisler.com/images/55.html
http://www.kavacikelektrikci.com/img/35.html
http://www.illawongpharmacy.com.au/images/index48.html
http://www.erboristeriacucino.it/lcssv26.html
http://adminguide.info/images/menu/2.3.html
http://www.comego.com.br/upload/index22.html
http://informaia.pt/images/24.html
http://www.aydogmusahmet.com/images/35.html
http://laboratorionazareth.it/immagini/data/N7-1.html
http://www.aytaskumas.com/img/34.html
http://www.mcabusiness.com.au/UserFiles/index52.html
http://www.kavaciktesisat.com/img/47.html
http://www.waterview89.com/upload/images/17.html
http://www.cigdembiskuvi.com.tr/images/10.html
http://casadavillademello.com/11.html
prevozi, transferji Apartmaji Krk Draš Center Svet školjk

TURČIJA 2010 - DGIT MARIBOR


Z avtobusom smo se zapeljali do letališča Jožeta Pučnika in od tam poleteli z letalom Turkish Airlines v Istanbul. Sledil je kratek transfer do hotela, novega in zelo modernega. Tudi sama lega je izredna – v starem delu mesta, tik pod Velikim bazarjem.

Drugi in tretji dan sta bila namenjena ogledom znamenitosti velemesta. Tako smo si ogledali hipodrom, cerkev svete Modrosti, palačo Topkapi, podzemno cisterno, …. Podrobneje smo se seznanili z načinom gradnje kupole v nekdanji glavni cerkvi bizantinskega cesarstva, kasneje mošeji in danes zelo pomembnemu muzeju Aya Sofyi.  Sama kupola je že od začetka gradnje delala probleme graditeljem. Zaradi prehitre gradnje, preveč ploske oblike in potresnega območja se je tudi kaj kmalu zrušila. Zgradili so novo z večjim obokom.  Na severu in jugu kvadratne zgradbe stranski pritisk vzdržujejo (nasprotujejo) stranske ladje; na zahodni in vzhodni strani pa polkupole. Zgodovinska gradbena pomembnost kupole ni v velikosti (še večje so gradili Rimljani že v 1.st) temveč, da je prvič postavljena na štiri stebre in deluje enakomerno na spodnji prostor. Ker je celotna regija potresno ogrožena, še vedno obstaja nevarnost za kupolo. Tako je turška vlada imenovala komisijo, ki s pomočjo nemških strokovnjakov iz Karlsruha že od leta 2002 s pomočjo radarske tehnike raziskuje trenutno stanje (statiko in konstrukcijo). Ko bodo znani rezultati, se bodo tudi odločili glede zavarovanja kupole.

Poleg strokovnega ogleda je seveda ostalo še nekaj časa za potep po Egipčanskem in Velikem bazarju. Številne začimbe in sladkarije, pa izdelki iz usnja, zlata in srebra je kaj hitro menjalo lastnika.

Seveda smo poskusili tudi turško hrano. En dan boljšo, drugi dan malo manj dobro; obvezno pa smo zaključili z njihovimi sladicami.

Z nami je bilo tudi vreme. Štiri dni sonca, dokaj solidne temperature, dober hotel, …. Vrnili smo se zadovoljni in z novimi spoznanji. Pa drugo leto spet gremo, pardon – letimo.